|
Post by carita on May 23, 2005 20:29:22 GMT 2
Tässä tulee kysymys jota olen miettinyt kun luen karkkaripalstaa ja sieltä satelevia ohjeita ja neuvoja miten pentukoiraa tulisi opettaa ja milloin ja missä tahdissa. (Kyselen samaa siellä)! Neuvot ovat niin vaihetelevia etten saa tolkkua tästä asiasta: jos koira menee junkkariin, se on silloin max 1 v 8 kk ja pahimmillaan n. 9 kk vanha. Sen tulisi osata maahanmeno, paikallaan pysyminen, nouto, luoksetulo, ja tämä kaikki pitää toimia moitteettomasti... mutta, nyt neuvotaan ottamaan varovasti nuoren koiran kanssa, ei liikaa koulutusta vaan ensi alkuun tapakoulutusta ja pienissä määrin sitten tätä ehdotonta tottelevaisuutta. Ja juu, vesityö pitää olla suoritettuna ennen kuin koira on junkkariin menossa, siis usein alle vuoden ikäisenä!!! Miten tämä menee yksi yhteen, itse koulutan 8 kuista pentua ja vielä edetään leikin varjolla, tehdään aste asteelta homma vaikeammaksi, mutta ei vielä kovia pakotteita. Nyt en ikävä kyllä pääse tämän pennun kanssa minnekkään arvosteltavaksi (typistetty häntä), mutta mietin vaan tätä aikataulua, en usko että saisin koiran "valmiiksi" syyskuuhun mennessä... Olenko siis liian hidas, liian lepsu vai mikä mättää ? Ja vielä, kun on ikähaitari näinkin suuri, miten se huomioidaan siellä? Kyselevätkö tuomarit koiran ikää ennenkuin päättävät miten fiksu/tyhmä se on???
|
|
Liisu Rilla ja Nevi
Guest
|
Post by Liisu Rilla ja Nevi on May 23, 2005 21:32:16 GMT 2
Hyviä kysymyksiä, Carita! Itse olen pohtinut samansuuntaisia kysymyksiä, kuinka "oppinut" koiran olisi hyvä olla Junkkarissa? Jotkut sanoo: ei siellä tarvitse mitään osata, sen kun vaan menee, mutta kyllä siellä varmaan perusjutut olisi hyvä olla hallussa. Tokihan tuomarit antaa aikaa sellaisille koirille enemmän, jotka osaavat jo jonkin verran ja osoittavat taipumusta lintukoirauralle. En tiedä, onko iällä mitään merkitystä suorituksissa, luulen, ettei. Eikä myöskään rodulla. Meillä tähtäin on nyt Junkkari, paineita ei oteta asiasta, tullaan sitten näkemään, missä vaiheessa meidän lintukoiraura on. Onko sinne muuten tulossa montakin spinonea, viime vuonnahan tuli pentuja ihan mallikkaasti!
|
|
|
Post by kerttu on May 24, 2005 13:09:38 GMT 2
Hei tyttäret! Junkkari-ikä on todella laaja käsite. On iso ero, onko koiralla ensimmäinen vai toinen syksy elämässään. Kokemusten määräähän voi vain arvailla..Nuo perusjutut, maahan meno, paikallaan oli, nouto, luoksetulo ovat kuitenkin perusjuttuja jotka saa halutessaan opetettua sille 9 kuiselle pennullekkin, vaikkakin edeten pienin askelin, mutta niitten askelten tulee olla tiheitä. Siis aktiivista toimintaa. NUO luokan vesityötä ei kannata pelätä, se on ihan oikeesti yksi helpoimpia juttuja tässä sessiossa. Koira ei ole eikä se edes saa olla valmis Junkkarissa – se lieneekin melko harvinaista On kouluttajia / kasvattajia joille Junkkarimenestys on A ja O, meidän tavallisten pulliaisten on helpottavaa tietää että keskimäärin vain noin kolmannes koirista palkitaan. Ikää ei oteta arvostelussa huomioon mitenkään, korkeintaan joku tuomari mainitsee koekertomuksessa koiran iän perusteluna esim ettei ole vielä herännyt riistalle. Mielestäni omista koiristanikaan ainoastaan Venla oli herännyt Junkkarin aikaan, se sain NUO 3 - en ollut kokemattomuuttani opettanut kylmän linnunnoutoa...(synt 24.1.) Mutta kunnon mettäkoiriahan nuista kaikista on kasvanut. Tärkeintä olisi että koekertomuksessa tuomari kuvaisi koiran toiminnasta metsästyksen kannalta positiivisia asioita.Myös ulkomuotokatselmus on tarkka syyni joka päihittää näyttelyt mennen tullen ja palatessa. Kunhan koira osaa noudot ja on käsissä ts. uskallatte päästää sen irti luottaen ettei se karkaa, tottelee jonkun verran ohjausta ja tulee pillillä hakuerän loputtua pois, on jo melko paljon osaamista kasassa. Toki olisi toivottavaa, että sillä olisi muutamia seisontoja ennen Junkkaria, niin osaatte itse sitä lukea tosipaikan tullen ettekä missaa sitä koiran vahingoksi.Meeppä Carita peilin eteen ja kysy kumpi teillä määrää sinä vai se pentu? Jos arveluttaa pennun hyväksi tee vallankaappaus ja heti! Asia on niin, että tositoimissa emme pyydä koirilta mitään tekemistä vaan annamme toimintalupia, käskyjä ja tehtäviä ja sen sessun tehtävä on toteuttaa ne ja kun sillä on arvojärjestys kohdallaan se tekee sen viidellä ilolla, nauttien tekemisestään.Muistetaan kuitenkin ettei se Junkkari ole koiran elämän päätarkoitus, vaan elämää on ennen ja jälkeen sen. Miksi muuten toit typistetty häntäisen pennun, sillehän on kaikki viralliset portit kiinni?
|
|
|
Post by Dynamo on May 24, 2005 15:27:11 GMT 2
Kerttu wrote: "Nuo perusjutut, maahan meno, paikallaan oli, nouto, luoksetulo ovat kuitenkin perusjuttuja jotka saa ..." Ei noissa ole mitään ihmeellistä, nehän ovat tottisliikkeitä. Kyllä jokainen tervehermoinen koira kestää jo puolen vuoden jälkeen niiden opettamisen. Eihän se tarkoita, että sen tarvitsisi silti tehdä niitä kuin vanha tekijä Mites Kerttuli on tuon maahanmenon kanssa ylipäätään kaer-puolella? Kuinka hyvänä vaihtoehtona pidät istumaan jäämistä - koira ainakin näkee paremmin mitä tapahtuu, ja pakote ei ole niin suuri. Pakotteista tuli mieleen: Salla kirjoitti omasta koulutuksestaan vesityö-osiossa: ei pakotteita. Kyllä mä ainakin olen joutunut (?) käyttämään koiralla kuin koiralla pakotteita(kin), rotuun, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Enkä näe siinä mitään huonoa. Kuuma! Ja nyt uimaan! t. maija s
|
|
|
Post by kerttu y on May 24, 2005 15:55:03 GMT 2
Maahan menosta- en minä vaadi maahanmenoa lintu tilanteissa. Minulla se maahanmeno on lähinnä kun haluan koiran olevan muutoin paikallaan. Riistatilanteessa käskynikin on " PAIKKA" ja koira jää joko seisomaan tai istuu, tuntuu että nämä istuminen tai seisominen on KAER puolella valtaosalla käytössäkin( tai koirat ei sitten usko, no kovin usea ei edes komenna siellä koiraamaahan) , toki koiraa kiinnostaa nähä putuaako lintu ja jos ei niin minnekkä lentää.... Joko meinaat Maija itekin uija??Varo sitä Teron mainitsemaa kutistajaa,,, tiiä mitä se tekkee ;D Nuista pakotteista - senhän voi käsittää monella tapaa. Mutta kyllä minullakin ne pakotteet ovat kuuluneet kuvioon... ei se kaikki ole tapahtunut pelkällä nätillä pyytämisellä. Ja jos koira tekee omasta halustaan leikin varjolla, se ei sitten tosipaikan tullen olekaan sillä tuulella ja homma ei hoidukkaan. Sen pitää tietää että kun sanotaan " nouda, silloin npudetaan" Äänen tulee olla kuitenkin kehottava ja innostava ei murahdus " NOUDA ja sitten kenties perään per...e NPUDA" siten juttua on ulkopuolistenkin mukavampi seurata. Vesityötreeneissä käytetään aivan liian paljon ääntä ja turhaa höpinää. Mm . kun koira tuo jo noutoesinettå/ lintua - valtaosalla ohjaajia suu käy ennen kuin koira on kuuluvuusalueella " hyvä poika, hyvä tyttö,,,," - ittiä rauhotellaan hermostuksissa. Ei se koira sitä lintua sinne vetteen puota. Sitten kun jalat toppaa maahan sitten voi kehua ja varotella ettei puota sitä saalista. Tiiän mistä puhun " lukekaa yks Venlan koekertomus, Seitamaa moitii ohjaajaa äänekkäästä "muka ohkaamisesta" ja sanoi " tämä koira tarvitsee vain kaksi sanaa NOUDA ja IRTI" vaikka MIkko Vilkastuksen kans on oltu erimieltäkin, kuinka oikeassa vanhaparta tässä olikaan. Koitin ottaa neuvosta vaarin. Naurattaa jälkeenpäin
|
|
|
Post by Salla F on May 24, 2005 16:23:33 GMT 2
Joo, riippuu, mitä pakotteella ymmärretään. Ei meilläkään koiralla ole rantaan tulemista ilman lintua, esimerkiksi. Eli se mitä sanotaan, pitää tehdä, ja siitä ei neuvotella. Ei kuitenkaan mitään pesäpallomailoja ja mielellään koiran päänupin kestävyyden mukaan. Ehkä se on sitten pakko, ehkä määrätietoisuus, mene ja tiedä. Mutta totta Maija puhut, että pelkällä lässytyksellä ja lirkutuksella ei pitkälle pötkitä. Koulutuksen on hyvä olla mukavaa, mutta sitten kun ollaan töissä, oli työ mitä tahansa, se on tehtävä riippumatta siitä, onko se mukavaa vai ei. Salla
|
|
|
Post by Dynamo on May 24, 2005 23:32:35 GMT 2
Kun vaan itte malttais säilyttää hermonsa koulutustilanteissa...
Nykyään mulla ei ole mitään hermoiltavaa, mutta ennen - kun kaikki on kuiteskin niin pienestä kiinni - tuli ite mokailtua oikein olan takaa. Kerran just ennen VOI-jälkikisaa koira kusetti mua treeneissä ihan kympillä. Olin merkannut kulmat, ja eikun kulman lähetessä koiralla korvat taakse ja vauhdilla vaan ohi. Se teki sitä parissa kulmassa. No mull paloi hihat, vedin koiralta jälkivaljaat päältä - no jääköön kertomatta, etten saa syytettä eläinrääkkäyksestä. Sitten istahdin kannolle: tähänkö omaan mokaan päättyi nyt kaikki, kaikki työ ja käytetty aika?! Aikani porattua rauhoituin ihme kyllä, ja tein lyhyen motivointijäljen - ja ruoka palkaksi. Koira, jolla oli jo ikää ja paljon kisakokemusta, tajus että nyt täytyy olla muijalle mieliksi. Eikä se jälkivaljas-episodi haitannut sittemmin kokeissa (vaikka koira olikin pehmeähkö), mutta mun mieltä se painoi pitkään.
|
|
|
Post by kerttu on May 25, 2005 6:51:31 GMT 2
Nuista pakotteista - mitä kukin kertoo käyttävänsä,saa herkästi väärän kuvan. Kun annan koiralle käskyn, se on uskottava, mutta en hyväksy fyysistä väkivaltaa. Korkeintaan otan koiraa poskista kiinni ja keskustelemme. Koiraa lyömään en kykene, enkä halua edes opetella. Pikkuinen risulla ripsaus on Ok. mutta vaan ripsaus! Aikanaan Hennan ratsastusharrastuksen aikaan tätinsä kiusasi että miksi tytöllä on raippa ratsastaessa mukana, eihän hevosta saa piiskata- Henna tuumasi meille että se on huomautusväline;) niin on risukin. Järki ja maltti mukana koulutuksessa, se on hyvin tärkeää. Se tulee myös muistaa ettei koskaan hermostuksissaan tai suivaantuneena ala kouluttamaan koiraa, siinä saa koira parka helposti sen syntipukin aseman, johon oma turhautuminen puretaan. Jokainen joka on minunkin koirat nähnyt voi todeta ettei ne pienessä kurissa ja herran nuhteessa elävinä mitään luumuja ole. Laittakaa vaan koirille säännöt, ne luo turvallisuutta( minunkin koirilla ne voisi olla tiukemmat..) Uudessa SSK-n lehdessä oli Jussi Järvisen hyvä kirjoitus - kannattaa lukea.
|
|
|
Post by Jaana Nyyti on Jul 31, 2005 21:17:02 GMT 2
Voisiko joku kertoa mitä kaikkea se Junkkari sisältää?! Tekisi mieli kovasti lähteä, mutta kun aikaisempaa kokemusta ei oo, eikä tuttuja metsämiehiä.
Mitä "esineitä" noudoissa yms. käytetään? Omat vai tuleeko paikalta? Vesinouto, meneekö uimiseen asti vai vaan kahlaus syvyydessä?
Olisin tiedoista kovasti kiitollinen.
|
|
|
Post by kerttu on Jul 31, 2005 21:38:45 GMT 2
Hei! Katoppas täältä www.saksanseisojakerho.fi/html/junkkari.htmVesinouto tapahtuu seuraavasti: ohjaaja heittää valitsemansa ( oman) noutoesineen veteen jonka koira luvan saatuaan uiden noutaa ja luovuttaa ohjaajalle. Suorituksen täydellisyydestä riippuu pisteet 0- 5 pelkätä kahluusta ei saa mitään, pelkästä uinnista joku voi antaa jo 2 p ja kaikki muu sitten lisää pisteitä sinne 5.n saakka. KAER on normaali koe NUO säännöillä - säännöt löydät täältä www.saksanseisojakerho.fi/html/KAER-s__nn_t.pdfkylmän linnun nouto on normaali nouto jossa koira istuu sivulla, vierestä ammutaan kun lintu heitetään edessä ilmaan, tuomari antaa noutoluvan ja koira käsketään noutoon josta sen pitää se lintu sitten tuoda nätisti. Nämä on ne tavoitteet, mutta kuten tuolla muissa viesteissä lukee, kaiken ei tarvi olla 10+ suorituksia että sinne voi lähteä. ´Normaalin peruskoulutettu, "käsissä" pysyvä koira voi osallistua. Toki pikkusen kannattaa treenata eikä luottaa siihen että koiran eka lintukosketus tuottaa tulosta tai että se siellä suorittaa ensimmäisen kylmänlinnun noutonsa tai vesityön. Mutta rohkeutta kehiin
|
|